Latest SAP ABAP Questions Answers

1. Can we write the code both call transaction and session method in single program?
Ans. Yes it is possible to write call transaction and session in one program.
2. Which BDC you prefer?
Ans. If we want to transfer large amount of data and when we need to use more than one transaction code we prefer session method. For small or less amount of data and for single transaction use call transaction.
(This is more genric answer but you can add more on to this if you have worked on  BDC)
3. When u prefer LSMW?
Ans. When we need to update medium amount of data we use LSMW. LSMW is also used when the person like functional consultant has less programming language.
5. Difference between .include and  .append?
Ans.
Include structure allows to add one or more structure into structure or table.Also placed positioning anywhere. Upto 6 include structure can be used in a table.
Append structure can be placed only at the end of a structure or table which also stops further insertion of fields.Only one append structure can be used
6. Preformance techniques
Ans.
1. The sequence of fields must be same as per database table
2. During writing select query write all fields in sequence as per database table.
3. Never write select statements inside loop….endloop.
4. Use st05 SQL trace, se30 run time analysis, code inspector, slin,etc.
5. Use select single * statement instead of select *
6. Always use primary key
7. Use binary search but before using binary search sort that table.
7. How to debug sapscripts ?
Ans.
Two ways to debug sapscript . first way is goto SE 71 and from menu bar select Utilities->activate debugger .then goto SE38 execute the print program ,it automatically goes to debugging mode …..the other way is , run the program RSTXDBUG in se 38 . execute it . a message will show that debugger is activated .now open the print program in se 38 …u vll notice that the print prgm is automatically diverted to debugging mode.
8. What is partner selection?
Ans. This concept is mainly used in IDOC where u select the partner profile using Tcode We20 .with  Tcode SM59 you create RFC(remote function call) to create communication link to a remote system.
10. What is occurs in internal table?
Ans. Occurs addition to the Declaration will give initial size to that table.occur statement allocates 8kb of memory to the internal table.
11. What is page window?
Ans : page window is nothing but a container of a page ,which uniquely identifies a set of data …for example while creating invoice …we create logo window , billing document header window , customer window , terms and condition window etc …
12. What is the difference between scrolling a table horizontally and vertically..??
Ans: In table control when you scroll a table vertically presentation server needs to call application server to fetch the next record and display in the table while in case of horizontal scroll there is no need to call application server.
13. What are Field Groups?
Ans: A group that combines several fields fewer than one name, at runtime, the INSERT command is used to define which data fields are assigned to which field group are called Field Groups. It should always be a HEADER field group that defines how the extracted data will be sorted; the fields grouped under the HEADER field group sort the data.
14. List the events in ABAP/4 Language?
Ans: The events in ABAP/4 are load of program ,Initialization, Selection Screen, Start of Selection, End of Selection, Top of page, Line selection, User command, End, First.
15.How the values will be passed to RFC Function module PassbyValue or Passbyreference?
Ans: always Pass by Value.
RFC is Remote Function call so it can’t access the values with Pass by reference.
16. Buffering concept usage?
Ans: There are three type of buffer
1 single record
2 generic buffer
3 full buffer
Buffering is use for improve performance. it improves performance  10 to 100 times more
17. Select up to 1 row and select single difference ?
Ans:  Select single fetches first matching record. If more than one matching records are there then only the first matching record will be considered other records will not be taken into account. Where as select up to 1 rows will fetch all the matching records from the database.(Again it will assign only One Record to the internal table/Work area)
18. What are the different buffering methods?
There are two different buffering methods
The system ensures that data transfer between the R/3 System and the database system is as efficient as possible. To do this, it uses the following techniques:
Table buffering: The program accesses data from the buffer of the application server.
Database request buffering: Individual database entries are not read or passed to the database until required by an OPEN SQL statement.
19. Different types of locks?
v  Read lock (shared lock)
Protects read access to an object. The read lock allows other transactions read access but not write access to the locked area of the table.
v  o Write lock (exclusive lock)
Protects write access to an object. The write lock allows other transactions neither read nor write access to the locked area of the table.
v  o Enhanced write lock (exclusive lock without cumulation)
Works like a write lock except that the enhanced write lock also protects from further accesses from the same transaction.
20. CHAIN END CHAIN?
Ans: Chain and end chain are used for multiple field validation in Module pool programming .It is written inside the screen flow logic.
21.How to Debug RFC Function module?
Ans:
SE38 –> Utilities –> Settings –> ABAP Editor –> Debugging
Activate the external debugging and choose the New Debugger option in ABAP debugger.
Go to the particular place in the code and put break point, pop will appear then choose the HTTP break point.
If you are triggering the RFC from SAP portal make sure that both the user ID should be same
If the users are different then provide the XI/Portal User ID in the users field.
Related Posts

No comments:

 

Aired | Copyright © 2009-2014| All Rights Reserved 2014

Contact Us | About Us